Поширення метастазів у гіпофіз

Поширення метастазів у гіпофіз
Дмитрий Тесленко
Врач-нейрохирург. Медицинский стаж: 17 лет (11 лет по специальности). Приоритетные направления практической и научной работы — заболевания гипофиза, нейроонкология.

Вступ

Метастазами у гіпофізі називаються рідкісні ускладнення прогресуючої злоякісної пухлини. Вперше подібний випадок був описаний у 1857 році Л.Бенджаміном. Тоді про метастази розповідалося як про меланому гіпофіза, яку виявили під час розтину.

А вже у 1913 році Кушинг назвав це явище причиною нецукрового діабету. Метастази у гіпофізі зустрічаються вкрай рідко (менше 1% від усіх випадків прооперованих новоутворень). У більшості випадків освіту метастазів ніяк не повідомляє про себе і виявляється випадково тільки при розтині або на термінальній стадії злоякісної пухлини. Лише п’ята частина пацієнтів повідомили про наявність будь-яких симптомів. Однак розвиток медицини, у тому числі в галузі онкології, за останні два десятки років дало можливість діагностувати метастази на ранній стадії розвитку. Вік більшої частини пацієнтів коливається у межах 45-74 років, середній вік становить 60 років. Гендерна розподіл однакове.

Нейрохірург Тесленко Дмитро Сергійович вже не один рік займається лікуванням і виявленням проблем із метастазами. Його досвід дозволяє своєчасно діагностувати ускладнення та успішно лікувати їх. Нейрохірург займається лікуванням метастазу гіпофіза у Києві.

Що це? Причини виникнення

Гіпофіз – придаток мозку, який розташовується у нижній частині кісткової кишені або турецькому сідлі. Основна функція гіпофіза – вироблення гормонів, що впливають на обмінні процеси, репродуктивну функцію та зростання людини.

Небезпека раку гіпофіза якраз і полягає у швидкому поширенні метастазів. Можливо і зараження внутрішніх органів, яке відбувається через лімфатичну або кровоносну систему. Іноді страждають не тільки головний мозок або хребет, а й органи, розташовані далі від гіпофіза – кісткова система, легені і печінка.

Метастази розвиваються найчастіше через відсутність своєчасної діагностики та лікування злоякісних новоутворень.

Однак зазначимо, що метастази у гіпофіз можуть утворитися при будь-якому типі раку, а також при гематологічних злоякісних новоутвореннях. Причини близько 4% всіх випадків – невідомі первинні випадки.

Діагностика та лікування

Якщо стан пацієнта характеризується агресивною масою сідла, швидко прогресуючою пухлиною, ураженням сусідніх органів, а також нецукровий діабет (часто додається і черепна невропатія), то діагностика МГ значно підвищується. Особливо часто перераховані симптоми швидко розвиваються у людей похилого віку.

При наявності фону злоякісної пухлини діагностика ураження проста.

Але іноді ураження гіпофіза – це ознака невідомого новоутворення. Через що діагностика утруднюється. Під час операції варто звернути увагу на зовнішній вигляд поразки. Найчастіше при метастатичному ураженні воно стає твердим, судинним та інвазивним. Але точний діагноз можна встановити тільки після гістологічного дослідження.

ДОВІДКА! У 66% пацієнтів діагноз підтверджується після візуального огляду сідла і уточнення клінічної картини, а гістологічне дослідження необхідно лише у 34% випадків.

Повний хірургічне видалення метастазів найчастіше неможлива. Пов’язано це з тим, що метастази найчастіше бувають інвазивними або дифузними. Однак оперативне втручання все ж рекомендовано в наступних випадках:

  • зростання метастазів призводить до погіршення зорової функції;
  • для точного діагностування необхідно гістологічне дослідження.

У більшості випадків операція допомагає впоратися із дефектами зору, постійним головним болем і офтальмоплегією.

Ще один безпечний неінвазивний метод терапії – стереотаксична селлярна радіохірургія. Найчастіше такий варіант лікування вибирають при широко поширених метастазах і очікуваної короткою виживання.

Діагностика тканини, що проводиться шляхом хірургічного втручання, дозволяє запобігти проведенню променевого лікування турецького сідла або інших системних методах терапії в разі, якщо підтвердження захворювання гіпофіза гістологічним методом.

При захворюванні важливо ретельно вивчити функцію передньої долі гіпофіза та почати гормональне лікування. Лікування десмопресином найчастіше покращує якість життя і запобігає розвитку дисбалансу натрію та води. У разі дифузного ураження системне лікування найчастіше стає малоефективним.

ВАЖЛИВО! При своєчасному діагностуванні хіміотерапія або імунотерапія може значно поліпшити стан пацієнта.

Чим відрізняються метастази і аденома гіпофіза?

МРТ гіпофіза допомагає виявити новоутворення турецького сідла, яке найчастіше проявляється у формі гантелі (відбувається це через вдавленості діафрагми). Але іноді фахівцям важко відрізнити МГ від аденоми або інших патологій гіпофіза.

Підтверджує МГ ерозія сєдларної кістки без збільшення турецького сідла. Також метастази відрізняються від аденоми симптоматично. При МГ хворий найчастіше відчуває нездужання, головний біль, слабкість. А освіту аденоми найчастіше проходить повністю безсимптомно.

Прогнози для пацієнтів із метастазами

Прогнози для таких пацієнтів невтішні. Зазвичай летальний результат наступає через рік після діагностування. Конкретний прогноз залежить від стадії хвороби і типу первинного новоутворення.

Смерть настає найчастіше через прогресування первинної пухлини і не пов’язані із утворенням метастазів. Саме тому операція із видалення метастазів зазвичай не допомагає збільшити тривалість життя.

В останні кілька років почастішали випадки більш тривалої виживаності. Це пояснюється використанням комплексної терапії:

  • хірургія гіпофіза;
  • променеве лікування селлярной області;
  • гормональна та хіміотерапія.

ДОВІДКА! Всі ці способи дали можливість збільшити тривалість життя на 16 місяців.

Останні дослідження показали, що саме променева терапія гіпофіза допомагає збільшити тривалість життя. Лікування хірургічним шляхом не змінило показники загальної виживаності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *