Гігант із України: найвища людина на планеті

Гігант із України: найвища людина на планеті
Дмитрий Тесленко
Врач-нейрохирург. Медицинский стаж: 17 лет (11 лет по специальности). Приоритетные направления практической и научной работы — заболевания гипофиза, нейроонкология.

c

Гігантський зріст – важкий тягар для його власника. Як і будь яка природна аномалія надвисокі люди привертають увагу. Найчастіше вони не проти відмовитись від непотрібної слави та метушіння навколо себе, бажають жити, по можливості, нормальним життям. Так мріє і Леонід Стаднік – найвищий чоловік на планеті, зріст якого близько 257 см.

Він відмовився від офіційних вимірювань свого зросту у 2007 році, пробувши на офіційній посаді найвищого чоловіка, всього близько двох років. Та по факту, залишається світовим рекордсменом.

Зараз офіційно найвищим чоловіком вважається турок Султан Козен.

Леонід Стаднік живе у 210 км від Києва, в глибинці Житомерської області. В цих місцевостях вирощує виноград та бачить у цьому сенс свого життя. Він свідомо вирішив не робити з себе ходячу пам’ятку. Тим паче, що ходити йому завжди було важко – хвороба акромегалія, створює велике навантаження на ноги.

У Леоніда 62-й розмір взуття і в 2007 році він навіть обморозив ноги, не маючи відповідного розміру чобіт. Пізніше – зломив кісточку, та в результаті накладання гіпсу, одна нога стала коротша від іншої.

З того часу багато чого змінилося на краще, і нині світовий рекордсмена вдягнено та взуто, причому взуття йому шили, навіть у Бельгії. Однак нещастя тієї зими, коштувало Стадніку праці, він був сільським ветеринаром.

Зараз Леонід також працює на землі так, як звик і раніше працювати усе життя. Життя в українській провінції нелегка, та особисто Стадніку доводиться важко. Тим не менш статус знаменитості все таки допомагає. Одяг, останнім часом йому дарують безкоштовно. Він знаходиться під постійним медичним спостереженням, до нього приїздять лікарі з США. А нещодавно у червні 2011 року, йому нарешті зробили операцію – видалили ту саму пухлину, яка була причиною вироблення гормону росту. Цілком можливо, що рости він більше не буде.

Леонід Стаднік народився у 1971 році, у тому ж селі Подолянці, Житомирської області, де живе і нині. У дитинстві він не був особливо високим, у батьків Стадніка зріст як раз нічим не примітний: батько – 173 см, мати – 152 см. У підлітковому віці, однак, у хлопчика у селлярній області знайшли пухлину. На момент закінчення ветеринарного інституту він досяг 2 метри 3 сантиметри. І це був тільки початок.

Спочатку Стадніку стало незручно їздити на велосипеді і він пересів на автобус. Потім стало тісно і в автобусі. Виходом стало стара добра кінна тяга. Леоніда витримує тільки міцний селянський віз. Зріст створював не тільки технічні проблеми. Пухлина давила на ліве око, яке з часом майже не бачить. Постійно набрякали ноги. Зараз, після операції, стан Стадніка відновлюється і він знову встає о шостій ранку та працює на своїй ділянці. Два гектари землі, корови, свині – просте і одночасно складне сільське українське життя. Родини у Стадніка нема, він свідомо вирішив не навантажувати будь-яку жінку своїми проблемами. Так і досі живе з матір’ю та сестрою. Сестра, як і сам Леонід, також отримує пенсію з інвалідності.

Леонід Стаднік все-таки побував у книзі рекордів Гіннеса. Мало того він так і залишається фактичним рекордсменом, згідно останнього виміру його росту в Україні. А з тих пір він ще підріс, по власним відчуттям. Титул найвищої людини світу він розподіляє з китайцем Бао Сишунем. Той на 20 років старший від Стадніка, працював пастухом, а як раз зараз почав заробляти своїм зростом – дає інтерв’ю та дозволяє себе фотографувати тільки за гроші. Нещодавно одружився. Стаднік у цьому плані категоричен – ніяких шоу та непотрібної популярності. Він все це вже пережив у ті два роки, с 2005 по 2007-й, коли значився у книзі рекордів Гіннес.

Гіннесівська процедура вимірювань включає в себе шість вимірювань, протягом доби у положеннях стоячи та лежачи. Головний редактор Книги рекордів Гіннеса, Крейг Глендей пропонував Стаднику пройти обстеження в Україні по всіх процедурах, або влаштувати йому візит до Британії, але той відмовився. Щорічні переогляди здавались йому принизливими, кількість приїжджаючих «лише подивитись» на українського гіганта зашкалювало та вносило сумбур в його розмірене життя. Стадніку в прямому та в переносному сенсі, від багаточисленних візитів було нікуди ховатись. І саме тому, він офіційно повідомив «книгу Гінеса», що не бажає більше бути світовою знаменитістю. Але зріст то залишився при ньому і промовка про Стадніка прописана у статті Книзі Гіннеса про найвищу людину.

Важить Леонід близько 200кг. Він ще й володар найкрупнішої в світі долоні від зап’ястка до кінчиків пальців – 30см. Наділений великою фізичною силою – однією рукою може підіймати триметрову скірду сіна, витягти з бруду кінний віз. Він поріднився, зжився з сільським побутом і не  хоче нікуди переїздити. Хоча світ трохи подивився – був туристом у Франції та Німеччині. Літати літаком боїться. Від того у США не був жодного разу, хоча його запрошували.

Лікарі пророкували гіганту не довге життя, але Стаднік пережив багатьох своїх колег з аномального зросту. Леонід міркує займатись бджільництвом – всі бджільники, на його думку, довгожителі, тому що вдихають особливим повітрям з пильцею. Але головною пристрастю залишається виноградарство. Зробити так, щоб на широтах аналогічних югу Канади, плодоносила виноградна лоза – ось його мрія. Хто знає, може у майбутньому про нього будуть згадувати у зв’язку з виноградинками на столах українців, і тільки потім – як о найвищій людині. Те, що Стаднік працелюбивий, це точно. Звичайне життя незвичайного українця тече у Житомирській глибинці та робить наш світ гарнішим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *