Офіційно: найвища людина у світі

Офіційно: найвища людина у світі
Дмитрий Тесленко
Врач-нейрохирург. Медицинский стаж: 17 лет (11 лет по специальности). Приоритетные направления практической и научной работы — заболевания гипофиза, нейроонкология.

Турок Султан Козен потрапив у 2009 році в Книгу рекордів Гіннеса, як найвищий чоловік на планеті.

Турок, народжений у місті Мардіне в родині звичайних фермерів, з дитинства страждав від пухлини, розташованої у гіпофезі. Саме вона стала причиною виділення аномальної кількості гормонів росту. Вже до 27 років Козен досяг відмітки 2м47см, чим забезпечив себе місцем у Книзі рекордів.

Медики не раз намагались позбавити молоду людину від його проблем. Однак лікування не допомогло і пухлина продовжувала зростати разом з самим Козеном. Лиши нещодавно лікарі з США змогли видалити утворення, але ще рано говорити про успіх операції.

Зараз зріст гіганта – 2м51см. В Книзі рекордів Гіннесса він зазначений, як володар найбільших у світі ступні (36,6см) та долоні (28,5см).

Пересувається Султан Козен за допомогою костилів. Без них він може ушкодити колінні суглоби, які відчувають велике навантаження при ходьбі. Також медики діагностували у молодого чоловіка проблеми із зором.

«Багато людей мене боїться, я навіть, ніяк не можу знайти собі дівчину. А мені б так хотілося одружитися», – ділиться переживаннями турок. Козен вважає, що популярність допоможе йому, нарешті, знайти даму свого серця, яка захопиться його значним зростом, а не налякається.

До речі, інший рекордсмен – українець Леонід Стаднік, чий зріст 2 м 57 см,- навпаки, втомився від зайвої уваги до своєї персони. У 2008 році він не став приймати участь у конкурсі Гіннесса, чим і забезпечив перемогу молодому турку.

«Як би це звання зробило мене більш здоровим чи принесло додаткові роки життя, я б погодився, але виникло зворотне: я тільки витратив свої нервові клітини», – пояснив тоді своє рішення Леонід Стадник. Зараз 40-річний українець живе в селі Подолянці Житомирської області та оскаржувати звання Козена не збирається.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *